Laten we alle mooie eigenschappen van jongens eens voor het voetlicht zetten.

Afgelopen week gaf ik weer de workshop ‘Hoera, een jongen!?’

Er zaten 5 trotse moeders van zonen bij mij aan tafel. Het onderwerp voor deze blog kreeg ik aangereikt van één van de aanwezige moeders.

In de workshop komt (natuurlijk) altijd aan bod waar je tegenaan loopt met jongens. Het gaat over energie, bewegen, grenzen opzoeken, competitiedrang ed.
Aan de hand van onder andere testosteron en breinontwikkeling, verklaar ik een deel van het gedrag.  Zo kunnen we kijken naar wat er dan nodig is, om daar op een prettige manier mee om te gaan.

Het doel is ook om in plaats van soms ‘Hoera, een jongen?’, weer vaker ‘Hoera, een jongen!’ te voelen.
Zo neemt iedereen bijvoorbeeld zijn geboortekaartje mee en gaan we terug naar hoe het was toen er slechts een wens was uitgekomen: de geboorte van je kindje.
Terug naar liefde en blijdschap voor je zoon.

Ook kijken we daarom naar de jongenseigenschappen die je zelf hebt, aan de hand van het model van de innerlijke familie van Ariënne Klijn.
Dit model gaat ervan uit dat alle eigenschappen die je in je hebt kunt onderverdelen in eigenschappen van de innerlijke man, vrouw, meisje en jongen.

Kwaliteiten van het innerlijk jongetje zijn onder andere:
Energiek, ondernemend, nieuwsgierig, enthousiast, creatief, humorvol, spontaan, vrolijk, leergierig, durfal, impulsief  en eigenzinnig.

Je innerlijk jongetje is je levenslust!

We ontdekken welke van deze kwaliteiten jij zelf bezit en hoe je daar meer ruimte aan kan geven. Zo kom je in een energie die beter aansluit bij je zoon.

Bovendien word je van kijken naar deze kwaliteiten gewoon hartstikke blij! Want zijn het niet fantastische eigenschappen die hierboven staan?

Eén van de moeders had net haar derde zoon gekregen en vertelde dat ze er last van heeft hoe er gereageerd wordt op het feit dat ze drie zoons heeft. Vaak negatief, vanuit de eigenschappen van jongens die wij als lastig ervaren.
Maar kijk eens hoeveel mooie eigenschappen de jongens bezitten! En hoe wij daar als ouders van kunnen en mogen genieten.
Het was zo mooi hoe zij dit vertelde en samen vierden wij onze mooie zonen met al hun geweldige eigenschappen.

Mijn uitnodiging naar jou in deze tijd van vieren: vier jouw zoon!

Vier dat hij in jouw leven kwam om jouw leven te verrijken.
Sta weer eens stil bij als zijn mooie eigenschappen en vertel hem en elkaar dit.

En doe voor jezelf eens de oefening uit de workshop:  welke kwaliteiten van het innerlijk jongetje heb jij en hoe kun je hier ruimte aan geven? 

Heb je zin om een keer verder te kijken naar jouw zoon en zijn gedrag? En naast al zijn mooie eigenschappen ook gewoon eens kijken naar wat af en toe zo lastig is en wat je daarmee kunt en wilt.
Ik nodig je van harte uit bij de eerstvolgende workshop ‘Hoera, een jongen!?’ op woensdagochtend 11 maart. Kijk hier voor meer informatie en inschrijven.

Martine

PS En is het écht lastig mooie eigenschappen te zien tussen boze buien en dwars gedrag door? Ik werk ook één op één met jou en/of je zoon om meer rust en vertrouwen in huis te krijgen.

Meer tips over jongens lees je in mijn E-book. Je vind ‘m hier.