‘Ik zal blij zijn als de vakantie weer voorbij is’,

is wat ik veel ouders hoor verzuchten. De vakantie is een tijd van opnieuw afstemmen met je kinderen, een paar weken volledig in de moeder -of vadderrol, een andere structuur. En dat vraagt soms nogal wat, zowel van kinderen als van ouders.

Daarom hier een paar tips voor jouw zomer en jouw zonen.

#1 – Jongens moet je soms 4 of 5 keer aanspreken, voordat ze doen wat ze gevraagd wordt.

Want na één keer vragen vind je eigenlijk dat het wel duidelijk mag zijn. Na drie keer heb je toch echt wel het stoom uit je oren en het volume op 10. En elke keer dat je het vaker vraagt voelt als een totale afgang.

Adem in, adem uit en herhaal rustig en beheerst 4 à 5 keer wat je wilt. Je zult verbaasd staan van het effect.

#2 – Korte, duidelijke instructies met veel lichaamstaal en humor.

Jongens en communicatie… De talige kant is bij jongens over het algemeen wat minder ontwikkeld. Veel woorden geven aan wat je van je zoon wilt is dan ook niet altijd effectief. Maak er voor jezelf eens een spelletje van om te kijken met hoe weinig woorden je jezelf toch duidelijk kan maken. En denk hier  bij ook je lichaamstaal en humor. Voorbeeld: Wijs naar de jas, wijs naar de gang.

#3 – Stoeien, knuffelen of een massage doet wonderen om weer goed in verbinding te komen met je zoon!

Jongens enerzijds zijn heel lichamelijk ingesteld en hebben anderzijds soms oefening nodig om hun lichaam goed te leren kennen. Hiermee sla je twee vliegen in één klap.

#4 – Jongens hebben graag de leiding.

Op welke manier kun jij daar een draai aan geven deze vakantie? Leiding geven waar het kan voorkomt conflicten om wie de leiding heeft (haantjesgedrag, apenrots).

#5 – Zet je eigen jongetje aan!

Ieder mens heeft een mannelijke, vrouwelijke, jongensachtige en meisjesachtige eigenschappen in zich. Ga op zoek naar het jongetje in jezelf om beter afgestemd te raken op je zoon. Het zal jullie een hoge dosis plezier en ontspanning geven deze vakantie.
Hoe je dit doet lees je in deze blog: De verbinding met je zoon verbeteren

#6 – Is het lastig gedrag of is het experimenteren?

Jongens willen experimenteren, alles zelf ontdekken en uitproberen. Stel jezelf voordat je ingrijpt eerst de vraag: ‘Is hij aan het experimenteren?’ en stem je reactie af op het antwoord op deze vraag.

#7 – Last but nog least; een inkoppertje misschien: Jongens willen actie! Op welke manier kun jij ze dat bieden?

Wil je nog meer tips over jouw zoon? Kom dan een keer naar de workshop ‘Hoera, een jongen!?’. Dan vertel ik je alles over het jongensbrein, testosteron en wat dat betekent voor jou en je zoon.