Vandaag deel ik één van mijn tools met je, die je zowel kunt toepassen in de thuissituatie, als wanneer je met jongens of kinderen werkt.

Met jongens werk ik vaak aan het inzicht krijgen in oorzaak en gevolg. Dat als je aan de voorkant iets anders doet, er aan de achterkant iets anders uit komt. En dat je daarmee ook zelf de controle kan krijgen over hoe je je aan het eind van een actie voelt.
Ik gebruik dan verschillende manieren om dit duidelijk te maken en te laten beklijven.

Naast inzicht in oorzaak en gevolg ondersteunt deze tool ook in  de ontwikkeling van de empathie. Empathie ontwikkelt zich bij jongens anders dan bij meisje. Jongens hebben soms wat hulp nodig om inzicht te krijgen in wat hun gedrag doet bij een ander.

Ik heb deze tool ook veelvuldig ingezet in de klas. Wanneer twee kinderen ruzie hebben is het heel zinvol om te ontdekken hoe zij beiden de gebeurtenis ervaren. Meestal zijn er twee verschillende versies en/of gevolgen. Het geeft direct overzicht, in plaatst van elkaar over en weer te beschuldigen.

Ook in de thuissituatie is het heel helpend om inzicht te krijgen in situaties. Bijvoorbeeld als je kind iets vervelends heeft meegemaakt of ergens onhandig op heeft gereageerd. Of wanneer hij in conflict is mijn zijn broertje/zusje of met jou als ouder.

De 5 G’s
Het 5 G-schema bestaat uit: gebeurtenis, gedachten, gevoelens,  gedrag en gevolg. Je kunt het zo klein of zo uitgebreid uitwerken als je wilt.

Gebeurtenis
Wat is er gebeurd?

Gedachten
Welke gedachten had ik daarbij?

Gevoelens
Hoe voelde ik mij toen?

Gedrag
Welk gedrag liet ik zien?

Gevolg
Wat was hier het gevolg van?

Je kunt dit uit laten schrijven, bespreken of uit laten spelen.

Als je het voor jezelf invult, ontdek je heel gemakkelijk wat er met jou gebeurt, waardoor je op een bepaalde manier reageert.

Laat me weten hoe dit voor jou werkt!

PS Het mooie is dat  je beter kunt handelen, als je begrijpt hoe iets werkt. Dus als je meer snapt van jongens, testosteron, het brein en welke gevolgen dit kan hebben voor gedrag, ga je automatisch andere mogelijkheden zien.

Meer leren over jongens. Meld je aan voor de volgende ‘Hoera, een jongen!?’ en neem ik je mee in wondere jongenswereld. Informatie, inzicht, actie.

Liever lezen dan een workshop? Download dan hier mijn E-book met negen tips over jongens.