Het is voor veel kinderen weer even wennen op school na zo’n lange periode van doen wat je wilt, wanneer je wilt. Zeker voor (beweeglijke) jongens valt het niet mee om ineens weer zo lang stil te zitten.
En het is niet alleen stil zitten, maar ook nog eens stil zijn, doen wat de leerkracht vraagt, je best doen om je werk goed te maken en de sociale contacten met je klasgenoten. Niet zo vreemd dat je het na schooltijd in meer of mindere mate wel even gehad hebt.

Daarom heb ik 5 tips voor je op een rijtje gezet die de eerste schoolweek net een stukje leuker en makkelijker kunnen maken. Zowel voor je zoon als voor jou!

#1 Uitrazen 
Uitrazen betekent voor elk kind natuurlijk iets anders. Wat voor jouw kind werkt weet jij waarschijnlijk allang al. Werkt het niet of wil je wat nieuws proberen:

 • Speeltuinjesjacht. Van het ene naar het andere speeltuintje tot je klaar met spelen bent.
 • Rennend, huppelend, springend, … naar huis.
 • Een deel van de kamer inrichten met uitraasmateriaal: kussens, kranten om te scheuren, rol behang om op te krassen, bounceballon, enz.
 • De natuur in
 • Gewoon even niet met hem bemoeien.

#2 Eten
Na een schooldag vol indrukken kunnen kinderen daar letterlijk hun buik vol van hebben. Dat betekent dat eten soms echt even niet gaat. Bovendien zijn kinderen in de opstart van het schooljaar vaak gewoon moe aan het eind van de dag. Dat bevordert de eetlust niet. Wat je kunt doen:

 • Wat eerder aan tafel. Of aan de eind van de middag alvast wat (extra’s) te eten geven.
 • Eten tijdens het avondeten loslaten
 • Wanneer je toch graag wilt dat er goed en gezond gegeten wordt: In het ontbijt en de lunch wat meer groente, fruit en eiwitten verwerken.
 • Kinderen laten meebeslissen over het eten. Deze controle zorgt ervoor dat ze sneller geneigd zijn toch iets te eten, dan wanneer ze iets voorgeschoteld krijgen waar ze eigenlijk geen zin in hebben.

Wees niet te bang dat wanneer je dit een week loslaat, ze daarna nooit meer willen eten. Leg duidelijk wat je doet en waarom je het doet. Ze zullen het erg waarderen dat je zoveel rekening met ze houdt. En snappen het ook wanneer je later weer wat veeleisender wordt.

# 3 Structuur
Structuur, ook een ding dat extra belangrijk is voor jongens: Structuur geeft veiligheid. Veiligheid geeft rust. En dit is een belangrijk ding dat kan gaan helpen tijdens de ochtendspits, die vanaf deze week ook weer in volle gang zal gaan. Hoe gaat dat bij jou thuis? Zet eens op een rijtje hoe jij wilt dat de ochtend verloopt en wat daar allemaal voor nodig is. Misschien zit er hieronder nog een tip voor jou bij:

 • Je kunt samen met de kinderen een soort schema gaan maken. Daarin staat dan wat er allemaal moet gebeuren, door wie en hoe laat.
 • Je kunt ook een soort checklist maken, zodat ze elke ochtend kunnen afvinken wat ze allemaal al gedaan hebben.
 • Ook het werken met timetimers kan helpend zijn. Deze geeft dan aan hoe lang ze over hun ontbijt of het aankleden kunnen doen.

Ennuh… bovenstaande werkt natuurlijk ook voor de avondspits!

# 4 Ontspanning
Aansluitend op tip #1: naast uitrazen is ook ontspanning heel fijn en extra belangrijk in een drukke week als deze. Nadat je goed ontspannen bent, kun je ook weer opladen en nieuwe energie opdoen.
Waar ontspant jouw kind écht van? Vaak is dit wanneer hij heel intens ergens mee aan het spelen is. Ook de natuur, een rondje wandelen of fietsen, met je handen werken (in zand, water of klei) zijn voor veel kinderen de ontspantoppers.

Let op: jongens achter beeldschermen zien er weliswaar ontspannen uit, maar vergis je niet in wat er in de bovenkamer op dat moment allemaal gebeurt. En wat voor gevolgen het kan hebben voor gedrag wanneer het beeldscherm uit gaat. Bepaal voor jezelf hoe en wanneer je deze vorm van ontspanning inzet.

# 5 Controle
Ook een leuke… Veel jongens zijn goede leiders en hebben graag de controle. Er zijn er kinderen bij wie dit bovendien erg in hun karakter zit.  Een lange periode hadden ze vaak zelf de controle hadden. Nu gaat de controle weer naar juf, ouders, opvang en dergelijke. Dit kan een reactie geven in gedrag.
Geef eens heel bewust op een aantal momenten deze week de controle over naar je kind. Dit kan bijvoorbeeld aansluiten bij de tips hierboven: beslissen over het eten, de route bepalen van de speeltuintjesjacht, in het schema zelf de volgorde van het ochtendritueel bepalen, enzovoorts.

Zin in meer tips over jongens? Download dan het gratis E-book ‘Negen tips over jongens.’