Hoe belangrijk is het mannelijk rolmodel voor jongens?

Niet alle jongens hebben het geluk een vader als mannelijk rolmodel dichtbij te hebben.
Het is voor jongens echter wel heel belangrijk om mannelijke rolmodellen in hun omgeving te hebben.

Jongens groeien, zeker tegenwoordig, op in een omgeving met heel veel vrouwen. Vaak speelt moeder thuis de grootste rol. Op het kinderdagverblijf is 99% van de medewerkers vrouw en later op de basisschool zijn bijna alle leerkrachten een juf.

Vrouwen en mannen hebben een andere rol en functie in het leven van kinderen.
Vrouwen hebben gemiddeld meer last van het gedrag van jongens. Ze begrijpen jongensgedrag over het algemeen minder en hebben er een andere reactie op dan mannen.
Door de grote aanwezigheid van vrouwen in hun omgeving, worden jongens dan ook relatief vaak op een negatieve manier bekeken en benaderd.
Daarnaast is een vrouw een vrouw en kan een jongen zich niet met haar identificeren als man.

Dus los van hoe vrouwen en mannen omgaan met jongens, is vooral ook de voorbeeldfunctie, het rolmodel, van een man heel belangrijk.
Jongens leren van mannen hoe het is om een volwassen man te zijn. Door meer mannen in hun nabijheid te hebben, zien zij ook dat er meer manieren zijn waarop je man kan zijn. Stoer, sportief of juist rustig of zorgzaam. Of een combinatie hiervan.
Wanneer zij veel vrouwen zien, leren ze vooral om niet-vrouw te zijn. Ze kunnen zich gaan afzetten tegen ‘vrouwendingen’ en zich gaan spiegelen aan de stereotypen die ze zien in de media.

Betrokken vaders
De aanwezigheid van vaders of mannelijke rolmodellen is dus heel belangrijk voor jongens.
Uit onderzoek is zelfs gebleken dat jongens met betrokken vaders een betere taalontwikkeling hebben en minder risicovol gedrag vertonen! Dat vond ik zelf wel een opvallende uitkomst.

In de eerste zes jaar van hun leven speelt hun moeder voor jongens een grote en belangrijke rol. Vanaf een jaar of zes wordt de vaderrol of het mannelijk rolmodel duidelijk belangrijker. Jongens weken zich wat los van hun moeder, gaan meer de buitenwereld in en hebben hun vader nodig om tools te leren om te overleven in de ‘jungle’.

Ook in de puberteit, wanneer jongens de schakeling maken van jongen naar man, zijn mannelijke voorbeelden heel belangrijk. Van hen kunnen ze leren, hoe zij willen en kunnen zijn als man. Vader blijft hierin heel belangrijk. Maar omdat jongeren zich in deze leeftijd ook veel afzetten tegen ouders, zijn hier ook de rolmodellen zoals leraren en sportcoaches erg van belang.

Dus:
Vader pak je rol, zeker vanaf de leeftijd van zes jaar. Ben betrokken en laat je zoon zien hoe hij een goeie man kan worden.
En voor gezinnen waar een vader niet of nauwelijks aanwezig is: ga op zoek naar wie in jouw omgeving een rolmodel kan zijn voor je zoon. Een oom, een opa, een vriend van de familie, …

Wil je leren hoe je als vrouwelijk professional toch meer aansluiting kunt vinden met jongens, ondanks dat je geen man bent, kijk dan eens hier.